Skoleorkestre i 10 kommuner takket være fondstøtte

ARKIV 10. 11. 2017:
Projektet OrkesterMester har fået tilsagn om støtte på 3,4 mio. kroner fra Nordea-fonden og kan nu sætte gang i første del af en ambitiøs plan om skoleorkestre i alle kommuner.

Snart vil der lyde sprøde og spillevende toner fra violiner, klarinetter, basuner og mange andre instrumenter på ti udvalgte folkeskoler i Danmark. Her vil eleverne nemlig få mulighed for at lære at spille et orkesterinstrument og spille i et orkester sammen med klassen. Det sker som led i det ambitiøse projekt OrkesterMester, som har til formål at skabe et nationalt løft for skoleorkestre, og som er udviklet af et partnerskab mellem Danske Musik- og Kulturskoleledere (DMKL), Dansk Musikskolesammenslutning (DAMUSA), Skolelederforeningen og  DR SymfoniOrkestret.

Et stort løft
Planen har været på tegnebrættet længe, og nu sker der noget. Nordea-fonden har givet tilsagn om en massiv støtte på 3,4 mio. kroner. Det betyder, at første del af planen kan gå i gang. Elever på ti udvalgte skoler får tilbud om gratis instrumentalundervisning og orkesterundervisning for hele klassen i skoletiden. Det endelige mål er skoleorkestre i alle kommuner.

Obligatorisk musikundervisning
Konkret vil orkesterprojekterne blive skabt i parløb mellem folkeskole og musikskole. De ti kommuner, hvor de første orkestre skal skabes, er endnu ikke udvalgt. Det vil ske ud fra ansøgninger. Skole, musikskole og kommune forpligter sig til at tilbyde obligatorisk instrumental- og orkesterundervisning for hele klasser i et flerårigt forløb. Det skal være muligt at vælge mellem instrumentgrupperne strygere, træblæsere, messingblæsere og melodisk slagtøj.

Glæde hos initiativtagerne
”Det er en unik mulighed for at give flere børn chancen for at indgå i et musikalsk fællesskab og
samtidig lære at spille et instrument. Det er en stor drøm, der går i opfyldelse. Vi glæder os meget til at bidrage til et nationalt løft for skoleorkestre i Danmark”, siger Lena Schnack Mertz, formand for Danske Musik og Kulturskoleledere.

”Skoleorkestre er en unik mulighed for, at alle elever kan føle sig som en del af et musikalsk fællesskab, der kan smitte positivt af på hele skoledagen. Med OrkesterMester bliver musikken en mulighed for alle børn, ikke kun de elever der har opbakningen med hjemmefra,” siger Nina Ulf Jørgensen, generalsekretær for DAMUSA.

”Det er med stor glæde, vi i DR SymfoniOrkestret er partner i OrkesterMester. I dette meget flotte projekt gror musikken det helt rigtige sted, nemlig blandt børnene selv – og i øjenhøjde med dem. Vi glæder os meget til at byde de mange unge musikere velkommen, spille sammen med dem, vise dem Koncertsalen og bruge DRs medier til at få musikken ud til alle danske børn,” siger Kim Bohr, Chef for DR Kor & Orkestre.

Dorte Andreas, næstformand for Skolelederforeningen, siger: ”Musik har stor betydning for elevernes læring i skolen og i livet. Det er en fantastisk god nyhed, at vi nu kan komme i gang.”

Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, udtaler om tilsagnet fra fonden: “Følelsen af at kunne få lyd ud af et instrument giver grobund for at tro på egne evner. Det giver også en helt unik mulighed for at blive en del af det stærke fællesskab i et orkester. Du er afhængig af de andre, og de er afhængige af dig. OrkesterMester kan blive en nøgle til at øge børns empati og evne til samarbejde. Vi håber samtidig, at OrkesterMester med eksemplets magt kan inspirere til tættere samarbejder mellem folkeskoler og musikskoler i hele landet.”

Også kulturminister Mette Bock er begejstret og udtalte, da hun modtog beskeden om fondstøtten: “Det er så dejligt, at Nordea-fonden har blik for skoleorkestre. Jeg besøgte for nylig Flakkebjerg Skole i Slagelse Kommune og deres skoleorkestre og så den glæde og stolthed, der lyste ud af øjnene på børnene. Det fænger simpelthen at spille i orkester.”

Senest har Kulturministeriets Musikskoletænketank i en rapport peget på, at netop samarbejdet mellem folkeskole og musikskole rummer et stort potentiale. Ved at etablere flere skoleorkestre i samarbejde mellem folkeskole og musikskole kan man nå en bredere målgruppe og flere børn. Allerede etablerede skoleorkestre bliver også en del af OrkesterMester som sparring for de nye orkestre.