Lars-Bo på MGK: Jeg har lært at strukturere min tid

ARKIV 27.02.2015:
20-årige Lars-Bo Hermansen afslutter både gymnasiet og Musikalsk grundkursus til sommer efter tre travle år med lange dage og mange togture mellem Middelfart og Odense.

Af Mona Østerlund

Når Lars-Bo Hermansen cykler hjemmefra mandag morgen for at komme i gymnasiet, tager han fat på endnu en travl uge, hvor der ikke er plads til meget andet end musik, skole og de nødvendigste lektier. Heldigvis er der kun tre kilometer mellem hjemmet i Middelfart og gymnasiet, og det betyder, at når Lars-Bo har fri om eftermiddagen, kan han lige nå at suse fra skole og hjem igen for at smide skoletasken, smøre en madpakke og pakke sine musikting, inden han cykler ind til stationen i Middelfart og hopper i toget til Odense, hvor han er tredjeårselev på MGK. Han spiller kontrabas, men låner normalt en bas på musikskolen, så han ikke skal have sin egen med frem og tilbage, men kan nøjes med at have bue og sine musikmapper med i toget.

Både mandag, tirsdag og onsdag er Lars-Bo i Odense for at følge sine MGK-fag og gå til orkesterprøve som her, hvor han og kontrabassen rager op bagerst til højre.

Både mandag, tirsdag og onsdag er Lars-Bo i Odense for at følge sine MGK-fag og gå til orkesterprøve som her, hvor han og kontrabassen rager op bagerst til højre.

Tirsdag og onsdag gentager programmet sig, og mens han mandag og onsdag kan være hjemme igen senest ved 19.30-tiden, er han om tirsdagen først hjemme omkring klokken 21.30.

-Jeg har lært at strukturere min tid, for jeg kan ikke nå at lave afleveringer til gymnasiet, hvis jeg først begynder aftenen før, vi skal aflevere. Så det er noget med at tage opgaverne i etaper, når der er lidt tid, fortæller den 20-årige gymnasie- og MGK-elev.

Han er sikker på, at hans evne til at strukturere betyder, at hans hverdag bliver mindre stresset.

-Men jeg synes stadig, jeg har travlt, og mine klassekammerater i gymnasiet har mere styr på de daglige lektier, end jeg har, for dem kniber det med at nå, siger Lars-Bo, der begyndte at spille violin samtidig med, at han startede i børnehaveklasse.

For otte år siden begyndte han også at spille bas, og efterhånden overtog den pladsen som hans hovedinstrument.

Musikken har første prioritet

Allerede da Lars-Bo begyndte på gymnasiet og MGK på samme tid for snart tre år siden, tog han fat i studievejlederen på gymnasiet.

-Jeg forklarede, at jeg tager musikken og MGK meget seriøst, og at der derfor godt kunne komme tidspunkter, hvor jeg ville være nødt til at bede om udsættelse af en aflevering eller helt springe den over. Det har de accepteret, men det har da stadig været hårdt i perioder, siger Lars-Bo.

Især i forårstiden, hvor der både er eksamen på gymnasiet og årsprøve på MGK, har han følt sig presset. Sidste efterår var også hektisk, fordi han forberedte sig på optagelsesprøven på konservatoriet i januar.

-Da vi nåede til oktober, bad jeg studievejlederen om at skrive til alle mine lærere, at jeg var meget presset, og at det havde førsteprioritet for mig at øve op til konservatorieprøven, så der kunne godt ryge en aflevering i svinget. Til gengæld lovede jeg, at jeg efter optagelsesprøven ville gøre mere ud af gymnasiet igen.

Prøven på konservatoriet i København gik godt, og Lars-Bo håber at blive optaget, så han som nybagt student kan begynde et liv som studerende på konservatoriet efter sommerferien. Da der ikke er krav om en studentereksamen for at komme på konservatoriet, har han mest set det som en sikkerhedsventil, hvis der nu skulle ske noget, så han ikke kan forfølge drømmen om at blive musiker.

At optagelsesprøven er overstået, har givet ham lidt mere ro nu, men samtidig kan han også godt mærke presset fra gymnasiet. Samtidig kender han som ung, ambitiøs musikelev alt til følelsen af, at der aldrig er tid nok til at øve lige så meget, som han gerne ville.

kke tid til fester

Selv om han har en presset hverdag, er Lars-Bo glad for de ting, han laver. Når han er på musikskolen i Odense, nyder han tiden der og har da også af og til en lille stund til hygge med de andre MGK-elever. Hjemme i Middelfart har han det også godt i gymnasiet, men kan godt mærke, at han ikke har lige så meget tid til alt det sociale som sine klassekammerater.

-Jeg går i en god klasse, hvor det er rart at være, så jeg har savnet lidt at kunne sige ja til nogle fester, men jeg har ikke haft overskuddet eller tiden, fordi jeg også mange gange skal spille i weekenderne, siger Lars-Bo.

Ud over at spille i musikskolens symfoniorkester er han førstebassist i Faust – Fyns ambitiøse ungdomssymfoniorkester – så der er både prøver og koncerter at passe her også, og det er typisk i weekenderne.

At hans store fokus på musik ville komme til at gå ud over muligheden for at feste lige så meget som sine jævnaldrende, var Lars-Bo godt klar over på forhånd.

-Jeg er nu heller ikke typen, der ville gå i byen og drikke mig i hegnet hver weekend, selv om jeg havde tiden til det, så på den måde er det ikke et savn, men selvfølgelig ville det være rart at kunne være lidt mere sammen med klassekammeraterne, siger han.

Havde han valgt at flytte til Odense for at gå på gymnasiet der, havde han sparet en times samlet transport hver vej alle de gange, han skal til og fra musikskolen. Nogle af dem han går på MGK med, har valgt den løsning for at få det hele til at hænge sammen, hvis de kommer langvejs fra.

-Mine forældre og jeg talte også om det som en mulighed, da jeg skulle begynde, men jeg syntes trods alt, det var overskueligt at tage toget frem og tilbage. Jeg kan bo gratis hjemme, mens jeg går på gymnasiet, så det tæller også. Af og til har jeg da tænkt, om det havde været bedre at bo inde i Odense, men det er nu også meget rart at kunne tage hjem.