JazzCamp gav piger mod på musikken

ARKIV 15.06.2016:
En evaluering af årets JazzCamp for Piger viser, at både deltagere og undervisere er tilfredse. Men om JazzCampen kan medvirke til at rykke på kønsbalancen i den rytmiske musik, er for tidligt at sige noget om.

Af Martin Blom Hansen

De seneste tre år har JazzDanmark kørt JazzCamp for piger i alderen 10 til 15 år. I år med rekordmange deltagere og med 12 musikskoler i hele landet som medarrangører. En af de vigtige målsætninger er at få flere piger til at gribe et instrument og kaste sig ud i musikalsk udfoldelse i de rytmiske genrer. For kønsbalancen er skæv, og langt flere drenge end piger har lyst til at spille guitar, trommer, bas, sax eller andre instrumenter.

Kønsbalancen nu og på sigt
Dette års JazzCamp for Piger rykker næppe umiddelbart ved det billede. Men de kommende års JazzCamps vil vise, om initiativet med den årlige jazzworkshop har potentiale til at ruske op i fastlagte kønsnormer. Det viser den evaluering, virksomheden Grow Consult har udarbejdet for JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival. De kommende år vil evalueringen følge op på resultaterne fra i år, hvor knap 170 piger har medvirket i JazzCampen på 12 musikskoler rundt i landet i skolernes vinterferie.

Vil pigerne fortsætte med musikken?
Evalueringen viser, at der har været succes med give deltagerne et indblik i jazzgenren. Pigernes kendskab til jazzmusikken er øget markant, og evalueringen fortæller også, at deltagerne har fået meget ud af den intensive og legende tilgang til det at skabe og spille musik, de har oplevet på JazzCampen. Ifølge evalueringen er det dog kun en mindre andel af pigerne, der har lyst til at spille endnu mere på rytmiske instrumenter og være med i holdundervisning ud over JazzCampen.

I delkonklusionen i evalueringsrapporten lyder det blandt andet: “JazzCamp for Piger er således en god musikalsk inspiration (og appetizer) for deltagerene, men skal det for alvor ændre pigernes musikalske praksis, er der behov for en strategisk og sammenhængende opfølgning, som sikrer, at pigerne fastholdes i den rytmiske musik.”

Læs mere på JazzDanmark.

Se evalueringsrapporten her.

JazzCamp for Piger

JazzCamp for Piger foregår i skolernes vinterferie og har eksisteret siden 2014, hvor den første camp blev afholdt for 50 piger mellem 10 og 15 år fordelt på 6 byer. I 2016 deltog 170 piger fordelt på 12 byer i hele landet. Arrangørerne er JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med udvalgte musikskoler – og institutioner.