En vitaminindsprøjtning til det lokale musikmiljø

ARKIV 28.04.2016:
En stor koncert i februar 2016 var kulminationen på et to år langt samarbejde mellem Musikskolen i Frederikshavn Kommune og DR Big Bandet.

Af Cæcilie Iburg Printzlau
(Artiklen var trykt i folder fra DR og stillet til rådighed på damusa.dk).

Når 60 musikskoleelever fra Nordjylland optræder med DR Big Bandet i en udsolgt hyldestkoncert til komponisten og saxofonisten Ray Pitts’ kompositioner, så er det blot toppen af kransekagen på et to år langt samarbejde mellem DR Big Band og Musikskolen i Frederikshavn Kommune.

Projekter som disse skaber en kolossal værdi for musikskoleeleverne og fungerer derudover som en vitaminindsprøjtning for lokalsamfundet, men det kræver både mod, kunnen og overskud hos begge parter at søsætte og lande et så ambitiøst og omfangsrigt projekt som dette.

FREDERIKSHAVN: Tirsdag den 16. februar 2016 var der bemærkelsesværdigt højt til loftet i Det Musiske Hus i Frederikshavn. Ivrige publikummer spejdede håbefuldt rundt i salen for at finde en ledig plads til den totalt udsolgte koncert med DR Big Bandet og elever fra Musikskolen. Fortællingen, som dannede ramme om aftenens koncert, var historien om verdensklassekomponisten Ray Pitts, som efter at have dirigeret og komponeret musik til DRs Big Band, hev pløkkerne op og flyttede til Nordjylland, hvor han i en periode underviste på musikskolen.

Denne aften var 60 af musikskoleeleverne fra Frederikshavn i alle aldre, samlet med DR Big Bandet for at spille et uddrag af Ray Pitts’ omfangsrige katalog af kompositioner og det gjorde de både i et stort fællesnummer og hver for sig i mindre grupper. Koncerten markerede både starten på DR Big Bandets Vinterjazz
turne ”Pittstop Jylland” og afslutningen på musikskolens to intensive blæserdage, hvor fire af Big Bandets medlemmer var draget imod nord for at bidrage til musikskolens undervisning i Ray Pitts musik, samt for at dele ud af deres erfaringer med livet som professionel bigbandmusiker.

At skulle spille en koncert med Danmarks bedste Big Band er ikke noget man kommer sovende til, og heri ligger der, ifølge musikskoleleder Thomas Albæk Jakobsen, også en vigtig pædagogisk pointe: Nordjylland er hjemsted for et bemærkelsesværdigt livligt blæsermiljø, og derfor er det nødvendigt at turde søsætte ambitiøse og krævende projekter som dette for at inspirere eleverne og vise dem, at hvis man virkelig giver musikken en skalle, så kan man nå rigtig langt. Denne sidste pointe om at puste til drømmen om det professionelle liv med blæsermusikken blev ydermere forstærket af den heldige omstændighed, at oppe på scenen stod en af musikskolens egne tidligere elever, Jakob Sørensen, der samme dag blev kaldt ind som vikar i bigbandet.

For Thomas Albæk handlede dette projekt dog om langt mere end blot at præsentere en fed koncert med Big Bandet og musikskoleeleverne – det handler om at gribe de samarbejdsmuligheder, som viser sig hvis man tør tænke stort:
”Det er vigtigt, at vi har et orkester som DR Bigbandet, der har nogle enorme kunstneriske ressourcer som de kan tage med ud af huset og inspirere os som musikskole med – og det gælder både eleverne og lærerne – vi får en vitaminindsprøjtning af projekter som det her, som gør at vi kan skabe værdi for vores elever i lokalsamfundet,” siger Thomas Albæk Jakobsen.

Igennem aftenens koncert blev publikum holdt i hånden af basunist i Big Bandet, Peter Jensen, som i korte historier satte scenen for Ray Pitt’s liv i og uden for Danmark. Fortællingerne blev krydret af små videointermezzi med lokale nordjyder, der med stor hjertevarme fortalte særdeles underholdende anekdoter om deres møder med Ray. Koncerten lod ingen være i tvivl om, at denne mand havde sat sine tydelige spor – fra det topprofessionelle bigband til de helt grønne musikskoleelever. Også for Big Bandet var dette en vigtig aften, for ifølge producent for DR Orkester og Kor, Martin Røen, er det netop arrangementer som disse, der giver Big Bandet sin berettigelse ”Vi skal være hele Danmarks Big Band” udtalte han til P8JAZZ, som var mødt op for at dække koncerten i landsdækkende radio på selve aftenen.

”Det er vigtigt at der er nogle, der tør sige ”ja!” til sådan en type projekter. Et samarbejde med Big Bandet er ikke nødvendigvis let, det er professionelle folk, der kommer ud, samt en omfattende produktion, og det skal modsvares med en dyb interesse og kunnen. Musikskolen i Frederikshavn kommune har kapaciteten til at løfte sådan et projekt, det er virkelig flot. Jeg er sikker på, at de får skabt nogle virkelig gode resultater og særdeles fornuftige ringe i vandet med deres indsatser,” siger Martin Røen Hansen.

Processen frem imod at bringe sådan et projekt ud i virkeligheden kan dog ikke alene drives frem af drømme og gode intentioner. Faktisk har det krævet to års arbejde at stable dagene på benene, men selvom det måske kan lyde som en overordentligt stor mundfuld, så er det altså netop den form for dedikation, der kræves, hvis man vil arbejde på et professionelt niveau, lyder det fra både Martin Røen og Thomas Albæk. Frugten af det hårde arbejde var til gengæld heller ikke til at tage fejl af; Fra scenen bredte der sig smil fra øre til øre på de professionelle musikerne da de satte an på fællesnummeret med musikskoleeleverne, og da Big Bandet rundede aftenen af med en håndfuld Ray-kompositioner, som de spillede selv, fik musikskoleeleverne øjne som tekopper.

Spørger man musikskoleleder Thomas Albæk Jakobsen, så handlede dette projekt aldrig om de målbare ting, men om kærligheden til og formidlingen af musikken. Alligevel er det værd at bemærke, hvor positiv eksponering dette arrangement har genereret i lokalaviser såvel som på landsdækkende radio. P8JAZZ dækkede projektet i to omgange, både med en rapporter på stedet og med en gæst i studiet. På Nordjyske.dk kan man derudover læse en lang beskrivelse af aftenens forløb, og på samme måde har diverse lokalaviser samlet op på historien om Big Band-legenden, der kom til Nordjylland og samarbejdet mellem Musikskolen i Frederikhavns Kommune og DRs Big Band.

Det var dog ikke kun musikskoleeleverne, som DR Big Bandets besøg skulle komme til gode. Dagen efter koncerten spillede bigbandet nemlig endnu en koncert for knap 400 folkeskoleelever fra området (Sæby Skole og Sæbygaard Skole), formidlet af Peter Jensen og Thomas Albæk Jakobsen. Flere af eleverne havde på forhånd haft et forløb omkring bigbandmusik i skolen og derfor involverede koncerten også eleverne undervejs.

Læs også reportage fra nordjyske.dk

FAKTA:
DR Big Bandets turne under Vinterjazz 2016, kaldet ’Pittstop Jylland’ indbefatter:
• 5 aftenkoncerter i Frederikshavn, Brønderslev, Aars, Holstebro og Sønderborg)
• 2 workshops med Sæby Big Band og Opus 2 Big Band (Sønderborg)
• 2 dages undervisningsforløb i Musikskolen i Frederikshavns kommune, også kaldet ”Blæserdage”
• 2 skolekoncerter

Blæserdagene i Frederikshavn:
• 60 elever – både børn og voksne
• 7 lærere, en koordinator fra Musikskolen samt 4 musikere fra DR Bigband
Blæserdagene er en del af Musikskolens fag-projekter, der afholdes hvert år. Fag-projekterne har til formål at give eleverne en mulighed for at fordybe sig i deres instrument og opleve det sociale sammenhold ved musikken. Udover Blæserdage afholder Musikskolen Klaverdage, Guitardage og lignende aktiviteter
for de andre instrumentgrupper.

Samarbejdskredsen omkring besøget i Frederikshavn Kommune:
• DR Bigband
• Musikskolen i Frederikshavn Kommune
• Sæby Skole
• Sæbygaard Skole
• Sæby Bigband
• Projektet var forankret i Musikskolen med DR Bigbandet som nærmeste partner.