En violinrejse til USA

ARKIV 26.01.016:
Rejsefortælling: To danske 13-årige violinelever tog på sommerkursus i USA og fik en masse med hjem.

Pigerne Francesca Festino og Maria Panduro-Andersen på 13 år er begge talentviolinelever på Gladsaxe Musik-og Billedskole i Gladsaxe kommune. Begge piger valgte at bruge en del af deres sommerferie i 2015 på at rejse til Stanford University i Californien USA for at deltage i et stort violinkursus for avancerede violinelever arrangeret af The Suzuki institution of California USA.

Rejsen og kurset var et led i deres udvikling inden for violin og musikundervisning og var kommet i stand via deres lærere Edith Code og Shannon Hawes, som til dagligt underviser pigerne på musikskolen herhjemme.

Pigerne fik allerede tilbuddet i 2014 som en mulighed for at kunne have et mål at se frem mod. Det kræver nemlig en vis færdighed og et vist musisk og fagligt niveau på violinen at kunne deltage på kurset.

Ambitionerne for at kunne klare sig godt var stor, da begge piger rigtig gerne ville vise amerikanerne, hvad de kunne. Blandt andet havde de for at øve sig ekstra og været så heldige at være “hjælpeelever” for kandidatstuderende fra Det Kongelige Danske Musik Konservatorium, hvor en del af undervisningen foregik på engelsk. Og ellers var der gået RIGTIG mange øvetimer forud for rejsen, lange dage med mange timers øvning for at blive så dygtig som mulig.

Og hvordan gik det så?

Ingen tvivl er der om at det kræver tid, tålmodighed, vilje og musisk indlevelse for at blive god til at spille violin. Og den virkelighed mødte også de to violinister fra første dag i USA.

Universitetet, der nærmest er en stor by i byen Palo Alto i Californien, gjorde et overvældende indtryk, da de to piger mødte op ved Brauns Music Center 9. august. Det blev til fem meget fyldte dage med musikundervisning fra kl. 9 til 18.

Godt 120 strygerbørn i alderen 9 til 15 år var indskrevet som deltagende kursister, men kun to af dem var danske – Francesca og Maria. Resten af de deltagende børn var alle fra USA. Programmet for dagene var planlagt med alt fra teori og hørelære, klassiske orkestermusikstykker, tekniktimer, Masterclass og alternativ orkester, hvor den danske dobbelte Grammy-vinder Mads Tolling stod for undervisningen.

Alt i alt rigtig meget undervisning, som mundede ud i en kæmpe koncert 13. august. Det var samtidig kursets sidste undervisningsdag, hvor begge piger kunne nyde godt af de mange timers undervisning og hårde arbejde.

Begge piger klarede dagene formidabelt til trods for de mange timers undervisning, de få pauser, samt at varmen i Californien på daværende tidspunkt var på sit højeste – over 30 grader hver dag.

Nye venskaber blev etableret, pigerne fik en meget anderledes og intens oplevelse af, hvor lange skoledage amerikanske børn har. De har begge kunnet tage rigtig meget af deres nyetablerede teknik, knowhow og kompetence med hjem og dermed tilføre lidt ekstra musikalitet til deres undervisning på Gladsaxe Musik- og Billeskole.

Nu bliver det spændende at følge pigerne fremadrettet i deres musikliv og opleve, hvad den musikalske rejse vil give dem fremadrettet.

Af Hanne Panduro Hess, formand i bestyrelsen i Gladsaxe Musik- og Billedskole (mor til Maria).