Debat på Kulturmødet Mors

ARKIV 01.09.2016:
DAMUSA og DMKL var værter ved debatarrangementet ”Musikskolen i det musikalske økosystem” under Kulturmødet Mors.

Der var gang i debatten om musikskolerne fredag 26. august på Kulturmødet Mors, hvor DMKL og DAMUSA havde taget initiativ til debatten ”Musikskolen i det musikalske økosystem”.

Blandt deltagerne i panelet var blandt andre Mogens Jensen, næstformand for Socialdemokraterne, Søren Bojer Nielsen, formand for musikskoletænketanken, Sofie Plenge, konsulent i KL og DAMUSAs formand Klaus Lynbech. Også Alex Ahrendtsen, kulturordfører i Dansk Folkeparti, dukkede op.

Fra Vesthimmerland Kulturskole deltog elever fra ensemblet Himmelstrygerne sammen med folkemusiktrioen Nord Spor.

Musik og dannelse
Malene Bonderup Wennerlin, souschef på Vesthimmerlands Kulturskole, var blandt tilhørerne ved debatmødet.

”En vigtig del af debatten handlede om, hvordan vi som musik-og kulturskoler når ud til alle elever, og at musikundervisningen ikke kun bliver for dem, der har råd til at betale for den,” siger Malene Bonderup Wennerlin.

Et andet emne på mødet var begrebet dannelse.

”Målet er jo ikke, at alle skal på MGK eller på konservatoriet. Vi skal operere med et helt dannelsesbegreb. Det er vigtigt, at alle børn møder musikken og prøver kræfter med den. Men det betyder ikke, at alle børn skal blive musikere. Det var noget, Søren Bojer Nielsen, formand for Musikskoletænketanken, var inde på i debatten, og det er efter min mening en vigtig pointe,” siger Malene Bonderup Wennerlin.

”Jeg håber, at Musikskoletænketanken fik noget at arbejde videre med, og at de to politiske repræsentanter bliver indført i problematikkerne. Vi skal gerne længere ud med debatten, og det giver rigtig god mening, at DMKL og DAMUSA med dette arrangement er gået sammen,” siger Malene Bonderup Wennerlin.

Elever møder musikere
Hun peger også på en anden pointe, som debatmødet var med til at understrege. Musikken blev leveret af Himmelstrygerne, som består af elever fra Vesthimmerlands Kulturskole, og det professionelle ensemble Nord Spor med Lykke Søndergaard Kristensen, violinist og musikpædagog, som et af medlemmerne.

”Børn har godt af at få muligheden for at spille sammen med udøvende musikere. Eksemplet med trioen Nord Spor, der spillede sammen med eleverne, vil vi meget gerne udvikle mere på. Det er vigtigt og givende, at eleverne oplever deres lærere som musikere og ikke kun som undervisere,” siger Malene Bonderup Wennerlin.

I panelet var:
Jan Jacobsen, Kulturskoleleder i Aalborg kommune, formand for MGK-lederne
Klaus Lynbech, formand for DAMUSA, medlem af bestyrelsen for Gladsaxe Musikskole, medlem af kulturministerens musikskoletænketank
Lena Schnack Mertz, formand for Danske Musik- og Kulturskoleledere, musikskoleleder i Faxe kommune, medlem af kulturministerens musikskoletænketank
Lykke Søndergaard Kristensen, violinist, musikpædagog, Vesthimmerland
Sofie Elkjær Jensen, sopran, medlem af Den Kongelige Operas solistensemble
Søren Bojer Nielsen, formand for Musikskoletænketanken, direktør Det Obelske Familiefond
Sofie Plenge, konsulent i KL, Center for vækst og beskæftigelse, medlem af musikskoletænketank
Mogens Jensen, kulturordfører og næstformand i Socialdemokraterne
Kurt Friis Jørgensen, kulturudvalgsformand i Vesthimmerlands kommune, Venstre
Samt Alex Ahrendtsen, kulturordfører i Dansk Folkeparti.