Camilla på MGK: Jeg blev hurtigt voksen

ARKIV 27.02.2015:
Camilla Hornbæk Hansen flyttede hjemmefra som 17-årig for at få hverdagen med skole og Musikalsk grundkursus til at hænge sammen.

Af Mona Østerlund

Det var svært, og der var meget at finde ud af, siger Camilla Hornbæk Hansen om den situation, hun stod i, da hun som 17-årig flyttede hjemmefra og ind i en ungdomsbolig i Holstebro. Hun flyttede for at undgå at bruge mange timer i bus hver uge, når hun både skulle gå på gymnasiet og MGK på samme tid – og gerne ville klare begge dele godt. -Pludselig var jeg bare helt alene og skulle finde ud af at fylde køleskabet op og få vasket tøj, når der pludselig ikke var flere rene sokker. Jeg skulle også finde ud af alt det med at få betalt regninger og sørge for, at ting bliver betalt til tiden, fortæller den nu 19-årige Camilla. Hun fik god hjælp af sine forældre til at få styr på økonomien, og hendes overbo var sød til at give gode råd om madlavning.

Nu er der gået halvandet år, siden Camilla flyttede hjemmefra, og hun har for længst fundet ud af, hvad det vil sige at bo for sig selv. Men hun kan fint huske, hvordan det var i den første tid.

-Det sværeste har været pludselig at skulle være så ansvarlig, og jeg føler, at jeg blev hurtigt voksen, da jeg flyttede hjemmefra og på én gang skulle finde ud af at bo selv og starte i gymnasiet, fortæller Camilla over en kop kaffe i den lille, hyggelige ungdomsbolig i Holstebro.

Her er et lillebitte køkken, og på væggen hænger den miniovn, Camillas forældre købte, da de flyttede sammen i 1983 – den fungerer fint endnu. Bedstemors kopper er i brug, og i det hele taget er meget af servicet og inventaret arvestykker og genbrug. Selv om pladsen er trang, er der både spisebord og stole samt hyggekrog med sofa. I det lille soveværelse har Camilla også fået plads til reoler og et skrivebord, hvor hun læser lektier.

Ambitiøs med det hele

Først da hun var omkring 12 år, begyndte Camilla at spille klarinet, men hun blev med det samme grebet af instrumentet og gjorde hurtigt fremskridt. Snart var hun på talentlinjen på musikskolen hjemme i Aars i Himmerland.

Niende klasse tog hun på Orkesterefterskolen i Holstebro, hvor hun fik en klarinetlærer fra musikskolen, der ligger lige ved siden af efterskolen. Det år rykkede hun virkelig, og hendes lærer foreslog hende at søge ind på MGK. Hun gik til optagelsesprøve ved MGK MidtVest i Holstebro.

-Til både min egen og mine forældres store overraskelse kom jeg ind, fortæller Camilla.

Hun fortsatte i tiende klasse på efterskolen og begyndte samtidig på MGK. Og da hun bagefter skulle i gang med en ungdomsuddannelse, valgte hun at tage springet og flytte ind i en ungdomsbolig i Holstebro for at kunne fortsætte med at få klarinetundervisning og gå på MGK i Holstebro.

-Hvis jeg skulle flytte hjem, ville det blive meget besværligt. Mine forældre bor fem-seks kilometer uden for Aars, og derfra skulle jeg så bruge 45 minutter i bus hver vej for at komme til undervisning på MGK i Aalborg flere gange om ugen. Busforbindelserne i Nordjylland er også megadårlige, forklarer Camilla.

I stedet bor hun nu i en ungdomsbolig klos op ad musikskolen i Holstebro. Når hun skal i gymnasiet, tager det hende 10 minutter på cykel, så hverdagen hænger noget bedre sammen tidsmæssigt for hende på den måde. Det levner mere tid til lektier, og det er også vigtigt, for Camilla har høje forventninger til sig selv – noget hun har talt med andre i samme situation om, og de har det på samme måde, fortæller hun.

-Jeg vil gerne klare mig godt og have gode karakterer både i skolen og på MGK. Det ville være svært at få tid til at øve og lave lektier, hvis jeg skulle bo hjemme og bruge så meget tid på transport.

Dage fyldt med musik

Nu skal hun kun køre med bus, når hun cirka en gang om måneden tager turen hjem til forældrene i Aars – det tager over to timer hver vej. Ellers kan hun klare sig med at gå og cykle til det hele. Hun har nøgle til musikskolen og går gerne derover for at øve. -Der er meget lydt her, hvor jeg bor, men jeg kan nu også godt finde på at øve herhjemme i min lejlighed. De fleste andre, der bor her, går også på MGK og synes, det er helt fint, hvis man spiller. Nogle siger i hvert fald til mig, at de synes, det er hyggeligt, når de kan høre min klarinet. Fagene på MGK ligger om eftermiddagen og aftenen ugens tre første dage, og Camilla tilbringer meget tid på musikskolen. Der er fællesrum for MGK-eleverne – et til de rytmiske og et til de klassiske, så indimellem hænger eleverne også bare ud sammen på musikskolen. For Camilla er det også en fordel ved at være flyttet, at hun har tid til at være sammen med venner. -Og når vi er færdige med en orkesterprøve om aftenen, er det fedt, at jeg ikke skal ud at køre langt, men bare lige kan gå hjem, siger hun. Camilla har valgt at tage MGK over fire år og samtidig en toårig HF. Det giver hende mulighed for at tage et år efter studentereksamen, hvor hun kan give musikken fuld opmærksomhed, men hun ved endnu ikke helt, hvad hun vil.

-Jeg er vild med at spille, for der er så meget passion i det, og jeg har det fint med at være alene i timevis i øvelokalet og virkelig komme i dybden med tingene. Og jeg har da også tænkt, at jeg gerne vil være musiker og sidde i et symfoniorkester, selv om det garanteret er hårdt, så jeg tror da, jeg vil prøve at søge på konservatoriet i Aarhus, men jeg er ikke helt sikker. Det ændrer sig hele tiden, hvad jeg gerne vil.