Årets hyldest til musikskolerne

ARKIV 01.05.2016:
DAMUSA uddelte søndag 1. maj to musikskolepriser på Plænen i Tivoli i forbindelse med det store arrangement Musikskoledage i Tivoli.

Af Martin Blom Hansen

Musikken fyldte Tivoli hele weekenden, da 5.500 elever fra landets musikskoler spillede det bedste, de havde lært, i forbindelse med Musikskoledage i Tivoli. Søndag kl. 16 var DAMUSA på Plænen for at sætte pris på musikskolernes arbejde. DAMUSA uddelte to priser: Årets Musikskoleensemble og Årets Musikskolekommune.

Ungdomsorkester modtog pris
Prisen som Årets Musikskoleensemble 2016 gik til orkestret PRESTO, der er Region Sjællands symfoniorkester for unge mellem 12 og 25 år. PRESTO består af omkring 40 elever fra regionens musikskoler og MGK Sjælland.

I begrundelsen for prisen hed det: ”Prisen som Årets Musikskoleensemble gives til PRESTO for at være et samlende ungdomsorkester for elever fra hele Sjælland og Lolland-Falster med et højt ambitionsniveau, et stærkt socialt sammenhold og en bred opbakning.”

I prisen indgår et legat på 10.000 kr.

I sin takketale sagde forældrerepræsentant Anne Dahl blandt andet: ”I enhver lille by kan du finde en fodbold eller badmintonklub, hvor du kan dyrke din interesse sammen med andre unge. Hvis du spiller især klassisk musik, så er der længere mellem tilbuddene. Derfor er PRESTO en gave til vores børn og unge. Ingen synes det er specielt sjovt at stå alene på sit værelse og spille skalaer. Men når man så kommer hen til 44 andre glade, positive, dejlige, hyggelige mennesker med samme interesse og oplever den magi, der opstår i et så stort orkester, så giver skalaerne pludselig mening.”

Lene Simonsen, afdelingsleder på Køge Musikskole, sagde i sin tale: “En væsentlig årsag til succesen er, at vi musik- og kulturskolelederne i Region Sjælland forstår at bakke op om fælles projekter, stille økonomi til rådighed og lave langsigtede satsninger. Jeg kan på initiativgruppens vegne derfor ikke takke mine kolleger nok for, at de troede på projektet og solidarisk har støttet ved at investere både elever, lærerkræfter og økonomi.”

Middelfart Kommune fik pris
Prisen som Årets Musikskolekommune gik til Middelfart Kommune. I år var der lagt vægt på, at Årets Musikskolekommune har gjort en særlig indsats for samarbejdet mellem musikskole og folkeskole.

I begrundelsen for prisen hed det: ”Prisen som Årets Musikskolekommune gives til Middelfart Kommune for prioriteringen af samarbejdet mellem musikskolen og folkeskolerne blandt andet gennem partnerskabsaftaler, musikvejledere på alle skoler og ved en grundig og velovervejet indsats i folkeskolernes understøttende undervisning.”

Med prisen følger et tilskud på 10.000 kr. til indkøb af et kunstværk efter eget ønske.

Johannes Lundsfryd, formand for Skoleudvalget i Middelfart Kommune, sagde blandt andet i sin takketale: ”Det er en ære som kommune at få en pris, som i den grad er noget ved musikken. Prisen går i høj grad til de ildsjæle, som har gjort skolereformen til løftestang for mere musik i børnenes hverdag. Visionære ledere og lærere har set muligheder i en tid, hvor mange har set begrænsninger i folkeskolen. Det er modigt, og det har betalt sig, for aldrig har så mange børn haft berøring med musikskolen i Middelfart Kommune.”

Et klap på skulderen
”Musikskolernes arbejde er et afgørende vigtigt grundlag for hele musikkulturen herhjemme. Både når det gælder bredden og talenterne. DAMUSAs uddeling af priser er sammen med Musikskoledage i Tivoli en årlig fejring af musikskolerne og et skulderklap til det store arbejde, der finder sted ude i landets musikskoler,” siger Nina Ulf Jørgensen, generalsekretær i DAMUSA.

Politisk fokus på musikskolerne
Musikskolernes arbejde forandrer sig i disse år. Folkeskolereformen forpligter musikskoler og folkeskoler til at samarbejde, og den opgave er kommunerne i fuld gang med at tage hånd om. DAMUSA er med til at byde ind i det kulturpolitiske arbejde og sidder med i den musikskoletænketank, som kulturminister Bertel Haarder (V) nedsatte tidligere på året. DAMUSA er også repræsenteret i et fagudvalg, der skal se på samarbejdet mellem skole og fritidsliv. Fagudvalget er nedsat af Ministeriet for Børn Undervisning og Ligestilling på baggrund af folkeskolereformen.

Overflod af musik
Lørdag 30. april og søndag 1. maj var der masser af musik fra 12 forskellige scener i Tivoli. 5.500 børn og unge fra landets musikskoler samt deres hårdtarbejdende lærere trådte op og gav i alt 220 koncerter i løbet af weekenden. 68 musikskoler var tilmeldt det årlige musikstævne Musikskoledage i Tivoli 2016, og det var rekord. Musikskoledage i Tivoli har eksisteret i 27 år.